Tartrul se formeaza prin mineralizarea in timp a placii bacteriene impreuna cu sarurile de calciu din saliva. Acesta adera de suprafata dintilor dar si pe alte zone dure si anume: obturatii (plombe), punti dentare, proteze, implante sau aparate ortodontice (fixe sau mobile) si poate fi un factor favorizant al aparitiei bolii parodontale.
Foarte multi viitori pacienti incearca sa rezolve povestea tartrului acasa, deoarece cred ei ca este mai comod, mai intim si eventual mai ieftin. Ca si detartaj acasa, procedeul poate fi mai costisitor decat unul facu de profesionisti intr-un cabinet stomatologic, tu ca pacient obtinand si o analiza si a unui diagnostic corect venit de la profesionisti.
Exista doua tipuri de tartru: supra si subgingival. Tartrul supragingival are o culoare alb-galbui cu consistenta redusa la inceput dar poate ajunge la un maroniu negru daca se impregneaza cu coloranti alimentari sau nicotina la fumatori; mineralizarea acestuia se face datorita prezentei salivei.
Tartrul subgingival este de culoare inchisa si de duritate mai mare si mineralizarea lui se face datorita prezentei sangelui. Ritmul de formare a tartrului poate varia in functie de natura alimentelor, a fluxului de saliva iar indepartarea lui poate varia in functie de fixarea si aderenta lui la suprafata dentara. Unele persoane prezinta o predispozitie individuala, avand depozite reduse, moderate sau mari de tartru.
Indepartarea tartrului se face printr-o metoda terapeutica numita detartraj. Acesta se poate realiza: – cu instrumentar actionat manual – cu ultrasunete – cu aer comprimat (sonic). Tratamentul prin detartraj și chiuretaj subgingival.
Curatarea profunda a danturii, prin detartraj si chiuretaj subgingival, este un procedeu pe care medicul stomatolog il finalizeaza în doua sedinte. Totusi, numarul exact de vizite necesare depinde de cantitatea de tartru. Adesea, medicul stomatolog alege sa recurga la anestezia locala pentru a face procedura mai confortabila. Scopul acestei curatari profunde este eliminarea infectiei prin indepartarea bacteriilor.
Curatarea profunda se face fie manual, fie cu ajutorul unui instrument cu ultrasunete (cavitron), fie printr-o tehnica mixta care combina cele doua metode. Ambele procedee slabesc si indeparteaza placa bacteriana si depunerile de tartru.
In plus, procedura standard poate fi insotita de irigari cu substante antibacteriene sau antibiotice locale care au rolul de a reduce numarul bacteriilor de la nivelul gingiei.
In cazul in care avem o obturatie sau pe limba noastra o carie si cel mai probabil multi dintre noi ne comfruntam cu aceasta problema, la un moment dat trebuie sa ne ajutam de plombe, care sunt necesare in tratarea cariilor deoarece, in lipsa lor, degradarea dintelui va continua pana la nerv, ceea ce poate fi extrem de dureros. Aceasta poate duce la afectiuni si mai grave, cum ar fi infectiile si abcesele.
Materialul pentru obturatii se foloseste si pentru repararea unei obturatii mai vechi care s-a uzat sau pentru a reface un dinte ciobit. Amanand tratarea dintelui cariat riscati, pe langa durere si disconfort, pierderea acestuia. Cu cat amanati mai mult, cu atat procesul devine mai dificil, implicand interventia pe canalele radiculare pentru salvarea dintelui. Operatiunea va fi de mai lunga durata si mult mai costisitoare.
Toata povestea pleaca de la o durere de masele de la care se ajunge la carii sau mai stiu eu ce. In cazul in care nu avem carii sau alte surprize neplacute in cavitatea bucala, inseamna ca undeva este o problema. Daca acuzam dureri de masele trebuie sa tim ca ele apar din cauza unor carii avansate, infectii, gangrene, fracturi dentare etc., ea poate fi de o intensitate considerabila. E bine de stiut ca, in aceste cazuri, medicul stomatolog poate alege un tratament care sa nu afecteze sarcina, daca este cazul unei femei insarcinate, combatand durerea prin administrarea de medicamente analgezice sau prin tratament local.