Desi prea putin se mai construiesc cladiri de locuinte ci mai mult cladiri de birouri sau alt gen de cladiri, cam orice fel de constructie are nevoie de aceasta autorizatie de constructie. In primul rand pentru a putea incepe o constructie trebuie sa mergi la primaria localitatii in care ai terenul pe care urmeaza sa construiesti, certificat care este un act informativ prin care primaria comunica conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru obtinerea autorizatiei de constructie.Pentru a obtine acest certificat de urbanism trebuie sa ai actul de proprietate, planurile cadastrale, cererea tip si dovada achitarii unei taxe. In mod normal si legal pentru a obtine acest document nu ai nevoie de vreo documentatie speciala intocmita de proiectant, insa experientele noastre din ultima vreme demonstreaza ca din ce in ce mai mult, iar in unele localitati exista primari care iti cer un memoriu tehnic de arhitectura, sau chiar planuri desenate, dar asta nu se intampla peste tot.
Dupa ce ai obtinut acest certificat va trebui sa comanzi un studiu geotehnic pentru amplasamentul in care doresti sa construiesti. Studiul geotehnic va analiza calitatea si caracteristicile terenului de fundare, oferind proiectantului informatiile necesare pentru calcularea si dimensionarea corecta a fundatiilor. Acest studiu il poate face oriunde in Romania, Hidrogeotesting care are echipe ce se pot deplasa in toata tara. Aceasta companie executa studii geotehnice de detaliu sau pentru proiectul de aurorizare de construire, monitorizare geotehnica, avize geotehnice si operatiuni de penetrometrie dinamica usoara (PDU), dinamica medie (PDM), dinamica grea (SPT), dinamica foarte grea (DSPH). De asemenea, efectueaza studii hidrogeologice si executei de foraje pentru puturi de apa, cu dotarea ulterioara necesara darii in folosinta.
Dupa cei doi pasi, se incepe realizarea proiectului de catre proiectantul pe care l-ai ales. In prima faza, se va definitiva tema de proiectare. In urma exprimarii cerintelor tale cu privire la functionalitatea, compartimentarea interioara si aspectul constructiei, echipa de proiectanti (arhitect+inginer de structura+ingineri de instalatii) iti va propune solutii pentru realizarea constructiei.
Pentru ca suntem in Romania mai trebuie sa obtii, avizele si acordurile solicitate prin Certificatul de Urbanism. In mod uzual, primaria va solicita obtinerea avizului de mediu si a avizelor si acordurilor furnizorilor de utilitati urbane prezente in zona (electricitate, alimentare cu apa si canalizare, gaze, salubritate etc.). Numarul si tipul avizelor si acordurilor solicitate va depinde de conditiile de amplasament si de natura constructiei.
Dupa obtinerea autorizatiei, poti incepe executia constructiei (respectand proiectul tehnic), fie cu o firma specializata, fie in regie proprie. Obligatii legale in aceasta faza: – anunti primaria si Inspectoratul de Stat in Constructii cu minim 5 zile inainte de inceperea lucrarilor; – angajezi un diriginte de santier autorizat, care sa reprezinte interesele tale in raport cu constructorul, sa urmareasca buna desfasurare a lucrarilor si respectarea proiectului; – se intocmeste, prin grija dirigintelui de santier, Cartea tehnica a constructiei (cuprinde toate documentele privind constructia, emise in toate etapele realizarii ei – de la certificatul de urbanism pana la receptia finala a lucrarilor); – se efectueaza receptia la terminarea lucrarilor in prezenta ta, a dirigintelui de santier, a executantului, a proiectantului, si a reprezentantului primariei.
Trebuie sa sti ca termenul legal de eliberare a autorizatiei de constructie este de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete, insa, adeseori, acest termen nu este respectat de catre emitent. In acest caz se aplica legea aprobarii tacite, prin care lipsa unui raspuns pozitiv sau negativ in temenul legal echivaleaza cu aprobarea autorizatiei solicitate.