Quantcast
Channel: Ce Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 983

Cum alegi pasta de dinti potrivita ?

$
0
0

Cati dintre noi nu visam o dantura alba de invidiat ? Dar oare cati dintre noi facem ceva ca sa obtinem aceasta datura de invidiat? Cred ca multi visam dar multi stam si asteptam sa se albeasca de la sine fumand si band cafele peste cafele zi de zi, iar ingrijirea dintilor este lasta pe ultimul plan si de acolo si rezultatul.

Potrivit specialistilor, o igiena orala corecta inseamna mai mult decat simplul periaj al dintilor cu care te-ai obisnuit dimineata si seara. Pentru o dantura frumoasa si sanatoasa, medicii dentisti recomanda urmatoarele reguli de baza:
1.In primul rand, pasta de dinti si periutade dinti trebuie alese in functie de starea de sanatate a cavitatii bucale. In cazul in care medicul dentist depisteaza o anumita afectiune, acesta iti poate recomanda o pasta de dinti specializata, cu actiune complementara procedurilor efectuate in cabinetul stomatologic.  Totodata, este bine sa eviti pastele de dinti cu nivel ridicat de abrazivitate, deoarece acestea agreseaza dantura. In ceea ce priveste periuta de dinti, este recomandat ca aceasta sa aiba perii medii sau moi, pentru ca o periuta cu perii prea aspri zgarie dintii si gingiile, chiar daca ai impresia ca iti curata mai bine dantura.
2.Periajul dentar trebuie facut de doua ori pe zi, dimineata si seara. Este important sa fie efectuat in mod corect, pentru a nu rani smaltul si gingia. Medicul dentist explica cum trebuie executat un periaj corect: „Pentru dintii superiori, periajul se incepe de la nivelul implantarii dintelui in gingie spre marginea libera a acestuia, iar la dintii inferiori, invers. ” Daca procedam exact pe dos si ne periem de la marginea libera a dintelui spre gingie, nu facem altceva decat sa luam tot ce e pe suprafata dintelui si sa impingem sub gingie. Este o tehnica ce agreseaza in plus gingiile prin impingerea filmului bacterian sub acestea.

3.Pentru o curatare eficienta a spatiilor greu accesibile periutei de dinti, specialistii recomanda folosirea atei dentare, dupa fiecare masa.
Mai nou sunt la moda periutele de dinti electrice, periute airfloss pe care multi le folosesc mai cu spor decat periutele clasice, iar rezultatul perierii dintilor cu aceste tipuri de periute se spune ca este mai bun, rezultatele albirii vazandu-se mai repede. Bineinteles ca pe langa periuta de dinti trebuie sa avem si o pasta de dinti adecvata care sa:

  • contina fluor,
  • contina un agent antibacterian,
  • contina agenti aditionali specifici problemelor fiecarei persoane,
  • prezinte un grad de abrazivitate scazut,
  • sa fie depozitata intr-un tub de plastic.

Este bine de stiut ca pastele impotriva tartrului nu favorizeaza indepartarea acestuia ci previn formarea lui. Ceea ce inseamna ca totusi este nevoie ca din cand in cand trebuie sa va prezentati la medicul stomatolog pentru un detartraj si un periaj profesional. Verificarea prezentei acestuia poate confirma sau infirma daca alegerea pastei a fost buna.

Pastele cu bicarbonat (baking soda) desi se presupune ca au potential de curatare mai mare decat restul datorita efectului efervescent pe care il produc pot duce in timp la sensibilizari ale dintilor. Desi producatorii sustin siguranta acestora rezultatele pe termen lung ale folosirii lor nu au fost evaluate in cadrul unor studii de siguranta. Ele dau utilizatorului o senzatie de prospetime ceea ce poate favoriza periajul mai frecvent dar in timp actiunea abraziva a acestuia poate provoca iritatii ale mucoasei bucale.

Exista si produse pentru albirea dintilor. Pastele sau dentifricele care sunt dezvoltate in acest sens contin un numar destul de mare de particule abrazive care la o folosinta indelungata pot aduce deservicii sanatatii mucoasei bucale. Sunt nenumarate cazurile in care pacientii au prezentat retractii gingivale datorate si tehnicilor prea intempestive de periaj dar si pastei care continea particule abrazive in numar prea mare.

Deci evitati folosirea unei astfel de paste timp prea indelungat sau alegeti o pasta care sa contina si alte principii active – de obicei o combinatie cu fluoride, bicarbonat, abraziva, si ingrediente pentru dinti sensibili.

Pentru parintii moderni la fel ca si lor, le este recomandata periuta de dinti electrica copii, periuta cu beneficii identice ca cele pentru cei mari doar ca rezultatele presupun eu ca se vad de 2 ori mai repede ca la o persoana adulta, copii neavand obiceiuri ce implica bautura, cafeaua si tigarile.

Odata la aceleasi 2- 3 luni chiar daca este o periuta moderna, trebuie schimbate capetele periutei de dinti ca si cum ai schimba periuta clasica cu totul. Capete pt periute de dinti gasim pe internet destule, la preturi bune si foarte bune, dar fiind produse moderne nu trebuie sa asteptam sa fie la 5 lei, dar nici sa dam sute de lei pe un capat.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 983

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48