Asta este o intrebare la care nici pana in ziua de azi nu i-am aflat raspunsul.Toti electricientii cu care am colaborat sau peste care am dat in viata, nu mi-a spus de ce nu se curenteaza ca noi ceilalti cand atingem un fir cu curent pe el.Nu de putine ori am avut ocazia sa vad cum intentionat se punea mana pe firul cu faza si nu se intampla absolut nimic..imi era mie frica pentru el mai mult decat ii era lui si totusi de ce?!
Nu stiu daca ati intrebat vreodata un electrician de ce nu se curenteaza, dar imi fac impresia ca raspunsurile date sunt menite sa te faca sa iti imaginezi destul de multe lucruri si sa ai multe filme in cap prin care sa deduci de unul singur ca acel electrician ar fi un fel de super eoru imun la curent in primul rand.
Spre deosebire de electricientii casnici cum ii numesc eu pe cei care iti schimba un intrerupator, o priza sau tabloul electric de exemplu, exista si acei electricienti pro, profesionistii ce schimba intregi retele de cabluri intr-un oras, repara generatoare usriase sau mai stiu eu ce turnuri, la care ramai din ce in ce mai socat ca totusi zici… electricienii casnici au mno.. maxim 230, dar ceilalti care lucreaza pe un fir prin care trec 400.000 de volti si atunci cum sa nu te intrebi acelasi lucru..ce au astia de nu se curenteaza cand unii doar fac un mic arc electrci si poc..sunt reci.
Lucratorii sub inalta tensiune se urca „pe fire” imbracati cu salopete din fibra de carbon care desi la prima vedere seamana cu niste izmene spalacite pot costa si 6.000 de euro bucata, “cam cat un costum Armani” cum le place baietilor sa glumeasca. Incaltamintea e pe masura, bocancii fiind 500 de euro perechea. Au si accesorii: ochelari de soare cu vedere in ultraviolete ca sa vizualizeze zonele in care conductorii grosi cat un baton de salam de Sibiu (4,5 cm in diametru) s-au incins atat de mult incat orice atingere inseamna grave arsuri. Salopetele speciale pe care le poarta electricienii nu sunt menite sa izoleze, ci sa ajute sutele de mii de volti sa puna stapanire mai uşor pe trup.
Corpul omenesc nu conduce curentul uniform, de aceea costumul care e foarte bun conducator de electricitate are rolul de a egaliza potentialul in fiecare celula, din varful degetelor pana in crestet. Daca n-ai purta aceasta salopeta, sau aceasta ar fi defecta, ai simti piscaturi in tot corpul, mai ales la maini si genunchi, ca si cand te-ai curenta la o priza.
De aceea, ca sa nu se corodeze fibrele si sa apara discontinuitati in tesatura, costumele se curata doar cu apa curata, fara pic de detergent, iar stoarcerea lor e strict interzisa.
Salopeta este o veritabila cusca Farraday, care mentine la zero valoarea campului electric in interior, il ajuta pe lucratorul sub tensiune sa-si pastreze mintea limpede acolo, sus, pe fire: “Valorile campului electric la nivelul firelor de 400.000 de volti sunt extrem de mari, ori s-a demonstrat stiintific ca la valori foarte mari campul interfereaza cu undele cerebrale si se produc socuri in creier. Un om fara costumul respectiv expus la aceste valori poate sa ia niste decizii total nebunesti. Odata, un electrician care lucreaza de o viata in una dintre statiile de transformare a actionat eronat un echipament. La cercetari s-a scuzat: “Mi-a luat Dumnezeu mintile”.
De fapt ii luase curentul electric mintile, fiindca n-a purtat costum si infima sa aura energetica, de numai un milimetru grosime, a fost perturbata de un camp intens, cu raza de zeci de metri”, descrie efectul perturbator al retelei asupra undelor cerebrale Ioan Rodean, directorul de proiect pentru lucrul sub tensiune al Transelectrica.
Concluzia este una foarte simpla: Nu va jucati cu curentul !