Se stie demult ca orice persoana ce trage de fiare in sala de forte, se apuca de tot felul de substante de crestere rapida musculara, desi este o presupunere generala, aia nu inseamna ca toti o fac.
Exista o multime de suplimente nutritive, mai mult sau mai putin eficiente, mai mult sau mai putin daunatoare. Creatina este de departe cel mai folosit supliment de la noi si cel mai eficient. Creatina este o substanta care se gaseste in mod natural in organismele vii, implicit in corpul uman. Este alcatuita din trei aminoacizi: arginina, glicina si metionina. Denumirea sa stintiifica este acid metil guanidin-acetic. Una din principalele surse de creatina este carnea, in special carnea rosie. Cei trei aminoacizi sunt combinati de catre ficat si cu ajutorul rinichilor rezulta creatina.
Pe piata romaneasca exista mai multe tipuri de creatina. Eu am consumat numai creatina monohidrat, insa chiar si aceasta se gaseste sub diferite forme.
Avem creatina pudra, creatina lichida, creatina pastile, creatina capsule. De departe cea mai raspandita forma este creatina pudra. Indiferent ce tip de creatina consumi, trebuie sa consumi multa apa.
1. Creatina monohidrata
Creatina monohidrata ieftina, este cea mai populara forma de creatina, se utilizeaza de mai bine de 10 ani fiind verificata in numeroase studii clinice si stiintifice. Un alt avantaj pe langa studiile care s-au facut asupra ei, il reprezinta pretul foarte scazut pe care il are.
2. Creatina micronizata
Este de fapt tot creatina monohidrata sub forma de pudra care insa a fost macinata extrem de fin, lucru care imbunatateste pana la de 20 de ori absorbtia, creaza mai putine probleme digestive, iar diferenta de pret nu este foarte mare.
3. Creatine Ethyl Ester (CEE)
Este o creatina ce are atasata o grupare esterica, rezultatul fiind creatina cu cea mai buna absortie, nu produce tulburari digestive si nu necesita incarcare.
Mai exista cel putin inca sase feluri de creatina, dar ideea de baza la orice fel de creatina, este contraindicata amestecarea creatinei cu sucuri, deoarece acestea au PH acid si efectul creatinei nu se vede.
Slabesti atunci cand te opresti din consumul creatinei? Partial adevarat. Cum am spus, creatina retine apa in muschi. Pe perioada curei cu creatina vei consuma mai multe lichide, mai multa apa. Te vei antrena mai intens, deoarece vei avea mai multa energie si forta. Cand te vei opri din consumul creatinei, vei avea o scadere de tonus, insa acesta este efectul eliminarii apei in exces din corp. Daca te vei antrena la fel de intens nu vei pierde din forta si nici din masa musculara.
Dextroza sau zaharul nu sunt obligatorii atunci cand consumi creatina. Se spune ca esti obligat sa le consumi, pentur o mai buna fixare a creatinei, pentru o mai buna absorbtie. Nu sunt obligatorii, insa daca sunt consumate, absorbtia creatinei este imbunatatita.