Suna bine nu?
Pentru ca traim in Romania, nu uitati ca trebuie sa facem ceva pentru a primi acesti banuti. Banutii acestia ii primiti in momentul in care accesati programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural. Programul este unul de incurajare si stimulare a infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural, principalul obiectiv al acestuia fiind de imbunatatire a performantelor economice ale intreprinderilor din mediul rural. Poate va vine in minte o intrebare precum: Cine este nebun sa deschida un bussines la tara?
Pot spune ca sunt destui „nebuni” care sa deschida mici afaceri in mediul rural. Un mic exemplu ar fi un gater sau un mic centru de prelucrare a dulceturilor sau a laptelui din satul respectiv. Bineinteles fiecare afacere poate accesa anumite programe caci cu 50 de mii de lei o fabrica de prelucrare a laptelui nu prea ai cum sa faci, datorita echipamentelor destul de piperate la pret. 50.000 de lei este suma primita maximum in cadrul programului. Aceasta reprezinta o contributie de maximum 90% din valoarea proiectului. Restul, cei 10% trebuie suportati din surse proprii de catre intreprinzator. De asemenea, la momentul semnarii contractului de finantare trebuie facuta dovada detinerii acestora.
Bun, acum urmeaza hartogaraia, hartogaraie care ia destul de mult timp si rabdare, rabdare care multi dintre noi nu o mai avem disponibila si atunci exista companii caresa ne ajute cu toata hartogaraia, noua ramanandu-ne sa punem planul in miscare. Una din aceste companii se afla la un click distanta de noi, unde putem obtine tot felul de informatii legate de acest program, dar si de alte programe ce pot fi implementate.
Cum putem cheltui acesti 50.000 lei?
Pai putem achizitiona echipamente tehnologice, aparate si instalatii de masura, mijloace de transport (autoutilitare din categorie N1, N2, N3) in stricta legatura cu activitatea pe care s-a accesat programul, deci sa nu v isam la avioane si masini straine ca nu se poate inca :). Mai putem obtine licente, brete, francize, software, putem achizitiona echipamente IT (inclusiv licente necesare desfasurarii activitatii si sisteme audio-video), mobilier, aparatura birotica, sisteme de protectie a valorilor umane si materiale, putem sa realizam un site de prezentare (inclusiv costul domeniului si achizitionarea softului pentru comertul online), instalatii specifice in scopul obtinerii unei economii de energie, promovarea online a activitatilor, elaborarea si productie de materiale de promovare (nu mai mult de 15% din totalul cheltuielilor), si mai putem obtine consultanta pentru intocmirea documentatiei (a planului de afaceri). Daca stam sa gandim putin la ce putem face cu acesti bani, ajungem la concluzia ca avem acces la absolut tot pentru a pune pe picioare o mica afacere si a promova tot odata aceasta afacere in diverse medii, fara sa ne mai gandim la promovarea de dupa care devine o bataie de cap daca nu avem un buget pentru mediul online.