De ieri apar tot felul de stiri la tv precum ca cei de la Samsung si-ar avertiza clientii despre inregistrarea convorbirilor din casa si transmiterea lor pe internet catre terte persoane, stiri cu totul false. De ce sunt false?Pentru ca problema inregistrarii convorbirilor din casa a fost ridicata in State, unde exista mult mai multi clienti al acestor televizoare destepte, uneori mult mai destepte decat clientii acestora.
Un articol publicat de site-ul Daily Beast, care continea un extras din textul privind politica de confidentialitate aferenta televizoarelor inteligente care se conectează la Internet, produse de compania sud-coreeana explica faptul ca televizorul va asculta oamenii din camera in care se afla pentru a incerca sa detecteze cand sunt transmise comenzi sau termeni de cautare. „Daca ceea ce spuneti contine informatii personale sau secrete, acele informatii pot fi incluse in datele capturate si transmise unei terte parti”.
Corynne McSherry, avocata specializata in proprietate intelectuala in cadrul Electronic Frontier Foundation (EFF), fundatie implicata in dezbaterile privind problemele legate de drepturile digitale, a declarat pentru The Daily Beast ca terta parte la care face referire textul este probabil compania care furnizeaza serviciul de conversie a vorbirii in text (speech-to-text) pentru Samsung.
Dupa publicarea acestui articol pe site, Samsung a fost luata la intrebari de jurnalistii din diversele televiziuni, pentru care Samsung a mentionat ca functia de inregistrare a convorbirilor este setata manual si nu automat. Deci daca utilizatorul activeaza functia de inregistrare vocala a comenzilor mi se pare normal ca acesta fiind in stand-by sa caute sa activeze functii la cererea utilizatorului. Automate sunt setarile de inregistrare, precum calitatea si formatul dar nu este automata inregistrarera a oricarei convorbiri, fara ca utilizatorul sa ceara aceasta functie.
La noi inca nu este vorba de o asdemenea problema caci televizoarele cu functie de comanda vocala sunt prea putini achizitionate de catre romani, datorita preturilor ridicate. De asemenea pe langa convorbiri televizorul poate inregistra si utilizatorul in diverse ipostaze, iar daca softul televizorului este hackuit, atunci utilizatorul poate fi suprins in ipostaze stranii.
Parerea mea este ca oricat de smart ar fi televizoarele din ziua de azi, sunt niste televizoare pana la urma si nimic mai mult. Nu inteleg de ce sa dam comenzi vocale, sau sa ne dam pe net cu el din moment ce protectia softului din el este aproape inexistenta. Daca e sa ma iau dupa un om care se ocupa cu reparatiile tv, televizoarele din ziua de azi sunt doar niste porcarii scumpe si nimic mai mult. De cele mai multe ori stricaciunile din ele sunt ireparabile, televizoarele fiind extrem de sensibile la variatiile de tensiune.
Pentru cine s-a uitat intr-un interior de televizor, poate a observat ca desi pe fata televizorului scrie mare Samsung, Philips sau mai styiu eu ce firme mari, piesele din interior nu au nici ce mai mica legatura cu firmele de pe fata televizorului. Eu personal nu pot spune ca am vazut 3 televizoare in care sa existe piese cu numele exact la fel ca pe fata televizorului, concluzionand ca sunt facute care pe unde sub licenta firmelor mari si nimic mai mult. Cine asigura service la aceste produse, este un service doar de fatada pentru ca sunt foarte multe piese ce nu fac obiectul garantiei, iar in definitiv cumparam un produs ca sa il folosim pana acesta se strica si cam atat… apoi luam altul.