In ziua de azi, becurile cu bulb sunt din ce in ce mai putin folosite, pentru ca economia ce incearca fiecare sa o faca la energie electrica, este una foarte mica si atunci apeleaza la becurile economice, la halogene si la becuri cu led.In prezent, tehnologia cu LED-uri este alternativa cea mai eficienta si durabila la sursele de lumina traditionale. Economiile de energie sunt considerabile: cca 90% fata de lampile incandescente, 85% in comparatie cu cele cu halogen si, respectiv 55% fata de lampile fluorescente. Lampile fluorescente traditionale emit o lumina omnidirectionala si prin urmare se pierde o mare parte din aceasta. LED-ul insa concentreaza toata lumina exact acolo unde aveti nevoie de ea.
Corpurile de iluminat cu LED, au o durata de viata mult mai mare in comparatie cu cele traditionale. De obicei, LED-urile au o durată de viata intre 40.000 si 70.000 ore, spre deosebire de 750 ore cat are un bec incandescent traditional. Comparativ cu iluminatul traditional, LED-urile au o durata de viata de functionare de 70.000 ore. Nu necesita intretinere pe durata timpului lor de viata si nu genereaza costuri de inlocuire.
Eficienta luminoasa a unei surse de lumina este raportul dintre fluxul luminos si puterea de intrare. Acest lucru este exprimat in lumeni / watt. In prezent, LED-uri au o eficacitate luminoasa de pana la 120 lm/W, comparativ cu 13 lm/W pentru lampile cu incandescenta, 16 lm/W pentru halogen si de 50 lm/W – corpurile fluorescente. Un bec cu led nu emite raze UV sau IR, asigura o siguranta sporita pentru sanatatea oamenilor si a animalelor, chiar si dupa o expunere indelungata.
LED-urile au un indice de redare a culorii de pana la 95. Indicele de redare a culorilor (CRI), este un indicator al acuratetei cu care sursa de lumina reda diferite temperaturi de culoare atunci cand este comparata cu o sursa etalon cu aceeasi temperatura de culoare. In general, indicele variaza de la 0 la o lampa de joasa presiune cu vapori de sodiu, care este monocromatic, la 100 pentru un bec incandescent ce emite radiatii ca un corp negru. Cu cat este mai mare acest CRI, cu atat mai buna este perceptia culorilor. CRI-ul este legat de temperatura de culoare, intrucat masuratorile CRI pentru o pereche de surse de iluminat pot fi comparate numai daca au aceeasi temperatura de culoare. Valoarea maxima a CRI este 100. Lampile cu CRI-ul peste 70 sunt folosite de obicei in spatiile publice. O lampa fluorescenta standard cu lumina rece, va avea CRI-ul aproximativ 62.
Daca doriti sa reduceti costurile cu energia, corpurile cu LED-uri le pot inlocui cu usurinta pe cele vechi, depasite: nu sunt necesare modificari in ceea ce priveste sistemul de iluminat al cladirii. Noua generatie de corpuri de iluminat cu LED vine cu o varietate de optiuni de montare, astfel incat se pot potrivi indiferent de specificatiile spatiului dumneavoastra.
Becurile LED economice folosesc diode emitatoare de lumina in locul filamentelor si gazelor rare folosite de becurile clasice. Iluminarea cu LED-uri dateaza din anii 60′, cand LED-urile au luat locul progresiv indicatoarelor de pe dispozitivele electronice. Motivul a constat in puterea consumata redusa si durata de viata foarte mare (practic LED-urile nu trebuie inlocuite).
Timp de multi ani LED-urile au fost disponibile doar in culorile galben, portocaliu, infra-rosu, rosu si verde. In anii 90′ au fost descoperite LED-urile albastru, cyan si violet. Pana la folosirea becurilor LED pentru iluminarea locuintelor au mai trecut cativa ani, timp in care a fost descoperit LED-ul alb.
LED-ul alb, folosit in becurile economice LED actuale a fost descoperit in 1993 de Nichia Corporation. Practic a fost inventat LED-ul albastru, a carui lumina combinata cu LED-uri verzi si rosii produce lumina alba folosind tehnici precum conversia lungimii de unda, combinarea culorilor sau Homoepitaxial ZnSe.
Pe scurt, avantajele becurilor economice LED sunt:
Eficienta ridicata – LED-urile actuale pot produce 100 lumeni folosind doar 1 watt de curent
Dimensiune redusa
Rezistenta – fata de becurile fluorescente CFL, becurile economice LED se distrug mai greu
Durata de viata indelungata
Lumina de intensitate variabila – se obtine inchizant si deschizand LED-ul cu frecvente diferite
Nu contin mercur – un avantaj daca le raportam la neoane