Cand spun sa nu arzi becul degeaba, poate ma refer la curentul consumat aiurea fara ca cineva sa aiba nevoie de lumina acelui bec, dar poate ma refer sa nu arzi un bec ieftin, pentru ca acesta va consuma mai mult decat unul de noua generatie. Unul din becurile cu consum mic, dar cu o putere mare este becul cu halogen. Becurile cu halogen sunt o varianta mai recenta a becurilor incandescente. Amandoua tipurile au fost clasificate ca emitatoare de caldura deoarece lumina acestora este produsa prin incalzirea unui filament de tungsten. Becurile cu halogen emit o lumina alba, dura ce face obiectele din incapere sa para mai intense. Aceste becuri cu halogen exista in doua feluri:
BECURI CU HALOGEN DE VOLTAJ INALT
Pentru o tensiune de alimentare de 230-240V, becurile cu halogen sunt disponibile in mai multe variante: mate sau transparente, economice sau tubulare.
Ineficiente din punct de vedere energetic, becurile cu halogen au avut acelasi destin ca si becurile incandescente: incepand din Septembrie, 2009 nu mai este permisa comercializarea acestora. Din 2016, vor fi acceptate doar becurile cu halogen eficiente enegetic (clasele B si C), urmand ca ulterior sa fie interzise si cele de clasa C (cu cateva exceptii).
BECURI CU HALOGEN DE VOLTAJ JOS
‘Foarte multa lumina cu un bec foarte mic’. Din anii 1980 becurile cu halogen de voltaj jos sunt vedetele sistemelor cu fir. Sunt disponibile cu sau fara reflectoare de metal sau sticla multi-fatetata, cu diferite unghiuri ale luminii si cu reflectoare de marimi variate. Din septembrie 2009, toate becuri cu halogen de voltaj jos au fost interzise in Europa. Procesul va fi implementat pas cu pas pana in 2016.
Becurile cu halogen sunt cel mai des folosite de catre fabricantii de autoturisme. Acestea contin in balonul de sticla un amestec de gaze inerte (in majoritate compusi de halogen).
Tehnologia halogen si-a dovedit fiabilitatea in timp prin faptul ca amestecul de gaze de halogen permit particulelor de tungsten din filamentul becului sa revina pe filament in momentul in care becul incepe sa se raceasca. (in figura, un filament spiralat de tungsten marit)
Acest lucru determina o viata mai lunga a filamentului de tungsten si o iluminare relativ constanta de-a lungul duratei de viata a becului. Totusi, in timp filamentul se consuma si becul se „arde”.
Producatorii de becuri halogen au venit cu tot felul de variante constructive ale acestor becuri, astfel incat acum putem alege dintr-o gama destul de variata de becuri halogen:
- cele standard, care vin odata cu masina noua, au o putere de iluminare relativ buna si o durata de functionare de pana la 1000 de ore
- becuri cu putere de iluminare mai mare cu pana la 80% fata de un bec halogen standard insa cu o durata de viata mai mica
- becuri cu durata de viata de 2 ori mai mare decat a unui bec halogen standard
- becuri cu nuanta de culoare albastruie sau alba, apropiata de culoarea data de becurile cu tehnologie xenon. Acestea contin un amestec de gaz in care se introduce o cantitate foarte mica de xenon
- becuri comfort cu nuante de lumina diferite in functie de zona in care sunt proiectate fasciculele de lumina. Acest tip de bec halogen cu mai multe nuante de culoare este o inovatie propusa de Philips si aduce un design special
In ultima perioada toata lumea este atrasa de sistemele de iluminat cu LED, dar nu toate culorile pot fi reprezentate prin LED-uri. Acesta este motivul pentru care tehnologia LED a fost ignorata atat de mult timp: imposibilitatea crearii luminii albe si implicit utilizarea sa in domeniul iluminatului. Abia in 1995 a devenit posibila crearea luminii albe printr-o conversie a culorii albastre si adaugarea unei mixturi speciale de fosfor. Acest moment a reprezentat inceputul drumului catre succes pentru tehnologia LED.
Din punct de vedere ecologic, becurile LED pot fi pornite si oprite fara influenta proprietatile becului, nu contin mercur si consuma mai putina electricitate: 30% mai putin comparativ cu becurile economice si 85% mai putin comparativ cu becurile incandescente.